ПОЧЕЛА ПОДЕЛА ХУМАНИТАРНИХ ПАКЕТА
19.11.2013


Подела хуманитарних пакета социјално најугроженијем становништву на сеоском подручију Градске општине Палилула, као што је најављено отпочела је у селу Чокот а истог дана и у Горњем Међурову. Овом акцијом, која ће трајати до краја новембра месеца, 638 породица у 16 села општине Палилула, добиће пакете са основним животним намирницама. Избор корисника ове помоћи, који су се пријавили по огласу, по речима Бобана Џунића председника Градске општине Палилула, одређен је на основу утврђених критеријума Црвеног крста у Нишу и предлога Савета грађана. Велики број житеља општине Палилула је на граници сиромаштва. Од укупног броја људи пријављених Центру за социјални рад „Свети Сава“ у Нишу, више од 67 одсто је са подручја наше општине, изјавио је председник општине Палилула.

Подели хуманитарних пакета у Чокоту присуствовали су и чланови општинског Већа-чланови  Комисије за поделу пакета: Златко Шемић, Ивица Стојановић, Светислав Петровић, Милан Андрејић, као и Стојан Прокоповић, секретар Црвеног крста у Нишу.

Само на територији општине Палилула у којој живи више од 80.000 становника, организација Црвеног крста у Нишу овом акцијом поделиће 48 тона хране, чиме ће бити обухваћено преко 2200 чланова домаћинстава. По речима Стојана Прокоповића, хуманитарни пакет, који је намењен социјално најугроженијем становништву на сеоском подручју, чине основне животне намернице са осам прехрамбених артикла: брашно, пасуљ, пиринач, тестенине, уље, конзервирано поврће, месни нарезак и сушено поврће (зачини).

Захваљујем се општини Палилула и организацији Црвенг крста који су организовали ову поделу пакета, рекао је мештанин Миодраг Јовановић. У кући нас има четворо, супруга и два сина, немамо никаква примања. Радио сам преко тридесет година у Електронској. Фабрика је пропала а ја још нисам стекао услов за пензију. Моји синови су без посла. Живимо тако од мало пољопривреде. Идемо у надницу кад су сезонски послови. Ова помоћ нам пуно значи.

Данас смо кренули са поделом пакета у општини Палилула. Надам се да нећемо имати проблема који су били присутни у општинама Црвени Крст и Пантелеј, изјавио је секретар организације Црвеног крста. У општини Палилула је у припремном периоду одржано пар састанака са Саветима грађана што није био случај у другим општинама. Председник општине Бобан Џунић указао је учесницима ове активности на озбиљност и одговорност посла. Критеријуми су јасно дефинисани. Пакети су овом поделом намењени, закључио је Прокоповић, сиромашним грађанима, корисницима материјалне помоћи, болесним, старим и изнемоглим лицима изнад 65 година, старачким и самачким домаћинствима.

После Чокота и Горњег Међурова, хуманитарна помоћ становништву на сеоском подручију Градске општине Палилула, организације Црвеног крста у Нишу, иде у Суви До. У четвртак, 21.новембра, хуманитарни пакети биће подељени становницима Вукманова, Бербатова и Доњег Власа, у петак, 22.новембра становницима Лалинца и Доњег Међурова а у понедељак, 25.новембра становницима Лалинских Појата, Мраморског Потока, Бубња, Мрамора и Крушца. У уторак, 26.новембра, од 09:30 сати подела пакета биће у Габровцу, у среду 27.новембра у Паси Пољани а 28.новембра, у четвртак, екипа Црвеног крста биће у Новом Селу. (ЕКОполис, Д.Видојковић)